Tidligere døgnbehandlingers dystre spor
Tidligere døgnbehandlinger satte dybe spor og ar i misbrugere
Mange alkoholikere og stofmisbrugere har oplevet døgnbehandlinger, som har skadet dem for livet med ydmygelse og skam – det er desværre bare endnu er tabu, som ingen tør tale højt om.
Men de dybe ar, forsvinder som bekendt aldrig…
”Jeg troede slet ikke døgnbehandling kunne være sådan her,” siger han mens stemmen knækker.
Hans øjne bliver med ét helt blanke. Vi kalder ham Claus, og Claus, er tydeligvis rørt. Han sidder på bænken på gårdspladsen på døgnbehandlingsstedet Alfa i Fredensborg og ryger en smøg,
Mennesket bag misbruget
Hans historie er kort fortalt en succes.
Claus er gift med en han elsker, de har børn sammen, hus og endda også et hus i udlandet. Han har et arbejde og en chef, som værdsætter ham og som han også godt kan lide.
Med andre ord:
- Claus har gjort det godt.
- Claus gør det godt.
- Og så er Claus rigtig glad for at drikke alkohol.
Ydmygende og nedbrydende døgnbehandling
Første gang Claus var i døgnbehandling var for ti år siden et sted i Jylland. Oplevelsen fik ham godt nok ædru, men den satte også dybe spor i ham.
“Når vi nu taler om det, kan jeg jo mærke, at jeg er skadet fra dengang. Det var så ydmygende og nedbrydende,” forklarer han mens tårerne står på spring i hans tænksomme øjne.
Afvikling af Minnesota behandlingen
Den form for behandling trækker tråde tilbage til Minnesota behandlingen, som mange har hørt om eller set omtalt i amerikanske film. Den er kendt for sine 12 trin og overgivelsen til noget guddommeligt.
Det guddommelige opfattes som større end en selv og som man via behandling skal søge hjælp og støtte fra. Derfor skal misbrugeren også erkende, at man som misbruger ikke kunne klare sit eget liv.
Minnesota behandlingsformen har været den mest brugte i Norden, men har i de seneste år været under udvikling og ligefrem afvikling, flere steder. Tiderne hare forandret sig og det må misbrugsbehandlingen selvfølgelig også.
Stressfri misbrugsbehandling
Hos Alfa har vi aldrig dyrket Minnesota modellen, men har over årene gjort os mange erfaringer. Det er mundet ud i at vi i dag, som de eneste i landet, har indført HB-modellen til vores misbrugsbehandling.
HB er en forkortelse for Heart and Brain. Vi mener nemlig, at man i ethvert møde med mennesker skal have fokus på det hele menneske.
Det skelsættende ved denne model er, den tager udgangspunkt i en tiltro til at misbrugeren godt selv ved hvad, deres største udfordringer og dermed behov er.
HB-modellen bygger nemlig på tillid til at misbrugeren er ekspert på sit eget liv, muligheder og udfordringer.
Ædruelighed er et valg
”I går sagde jeg, at jeg gerne ville gå en tur frem for at deltage i de aktiviteter, der var og så sagde de bare okay,” forklarer Claus mens han slår ud med armene.
Han er tydeligvis forundret.
Tænk sig, en voksen man bliver positivt overrasket fordi, han får lov at gå en tur. Fordi man stoler på, at han er i døgnbehandling og gerne selv vil overholde sin ædruelighed.
vad skulle han ellers lave der, fristes man til at sige, men det åbenlyse spørgsmål er ikke åbenlyst indenfor en stor del af misbrugsbehandling.
Påbud, point og afstraffelse i døgnbehandling
For en udefrakommende lyder det absurd, men misbrugsbehandling har historisk aldrig stolet på misbrugeren. Derfor har behandlingen været præget af påbud, regler, fastlåste dage og afstraffelse.
Nogle steder har man optjent/mistet point som fx betød, at man måske ikke måtte få besøg af sin familie på besøgsdagen.
Døre uden lås i misbrugscentre
Det har også været helt almindeligt at der ikke var lås på værelses-dørene på døgnbehandlingsstederne.
Man overvågede, tilgik misbrugerne med skepsis og instruerede dem i hvad de måtte, og hvad, de ikke måtte.
Skåret ud i pap – skam, med skam på.
Yoga, tryghed og mod
”Selvfølgelig har de også nogle regler her hos Alfa, man skal jo være ædru og stoffri, selvfølgelig, men de lytter til en. Jeg er fx en af de ældste, så jeg gider ikke så meget af det sociale som de unge med fodbold og sådan. Til gengæld har jeg prøvet yoga og det synes jeg er HELT vildt fedt. Det havde jeg aldrig troet, jeg ville synes,” siger Claus mens han smiler.
Claus er tryg her. Det er en forudsætning for at opbygge det mod og den styrke som kræves, når han har besluttet at ændre sit liv.
Den gode døgnbehandling
Forandringer starter som bekendt med en selv og de valg og fravalg som man tager.
Derfor bygger HB-modellen på en tiltro til det enkelte menneske. Du kan ikke ændre på andre mennesker. Du kan kun ændre dig selv.
Claus er i fuld gang – og denne gang er døgnbehandlingen et sted, der hjælper ham til at finde tilbage til den, han er.
Kontakt os her
Vil du høre mere døgnbehandling?
Du er altid velkommen til at kontakte os helt uforpligtende.
Telefonen er åben døgnet rundt, og kan altid sende os en besked her.